Peder Aarsæter
Mette Foldal
Aksel Brungot
(-)
Eli Barstad
(-)
Knut P. Aarsæther Aarflot
(1726-1794)
Brite Barstad
(1728-)
Sivert Knutson Aarflot
(1759-1817)

 

Family Links

Spouses/Children:
Gunhild R. Eikrem

Sivert Knutson Aarflot

  • Born: 1759
  • Marriage: Gunhild R. Eikrem
  • Died: 1817

   General Notes:

Fikk i 1808 kongelig privilegium til å drive det første trykkeri på landsbygda i Norge. Dette ble startet på gården Ekset som han hadde flyttet til åtte år tidligere.
Lensmann i Volda fra 1798.
På Ekset samlet han seg etterhvert et betydelig bibliotek etter den tids målestokk. Og det var naturlig at han i folkeopplysningens ånd som han var preget av, gjorde dette biblioteket til et leiebibliotek i Volda. Med et moderne utrykk er det en demokratisering av kunnskaper og innsikt han arbeider for på denne måten. Spredning av det trykte orda må vel sees på som kanskje den viktigste del en av dette arbeidet.
Med uoppslitelig iver og energi går han inn for sin sak. I en av bøkene sine skriver han:
"Skal ideligt arbeide, megen vaagen og tankers anstrengelse kunne forkorte menneskelegemets varighed, da maa jeg ikke gjøre meg regning paa lang levetid tilbage. Imidlertid har jeg dog den tilfredshet at ha levet likesaa længe som mangen 70-80 aars olding. Thi den tid mennesket laader bortgaa under unødvendig søvn, uvirksomhet og velfortærende adspredelser, kan man anse som man ei havde levet."
"Ved sin avis, Landbobladet, med sine skrifter og med sitt gode eksempel i forskjellige retninger, blev Sivert Aarflot en av grundlæggerne av åndslivet på Søndmøre," skriver Kristian Bugge i sin Ålesunds-historie fra 1923 om ham.


Sivert married Gunhild R. Eikrem, daughter of Rasmus Bueide and Sisilie Eide. (Gunhild R. Eikrem was born in 1756 and died in 1836.)


Home | Table of Contents | Surnames | Name List

This Web Site was Created 17 Feb 2003 with Legacy 4.0 from Millennia